Wat is Xylitol (Berkensuiker)?
Xylitol is een suikeralcohol (polyol) dat heilzaam is voor de huid wanneer je het verwerkt in verzorgingsproducten, maar ook een heerlijke suikervervanger is in je favoriete baksels. Kortom: een veelzijdig ingrediënt.
Xylitol komt van nature voor in planten: van vruchten tot groenten en paddenstoelen tot bomen. De Xylitol die wij verkopen wordt gewonnen van duurzaam geteelde berken en wordt daarom ook wel berkensuiker genoemd. Xylitol wordt ook wel aangeduid met het E-nummer 967.
Voordelen
Hydrateert de huid en versterkt de huidbarrière
Xylitol heeft een hydraterende werking op de huid en kan de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid verhogen, een zuur dat belangrijk is voor een gezonde collageenproductie. Xylitol draagt bij aan het versterken van de huidbarrière en het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.
Natuurlijk alternatief voor suiker
Xylitol komt van nature voor in bessen, maïs, haver, paddenstoelen en de bast van verschillende bomen, waaronder de berk. Het suikeralcohol is bijna net zo zoet als sucrose, maar bevat maar 2/3 van de hoeveelheid calorieën. Xylitol wordt daarom veel gebruikt als suikervervanger, mede dankzij zijn neutrale smaak.
Mondhygiëne
Ook in producten voor het onderhouden van je gebit komt xylitol vaak voor als smaakmaker. Zo bevat bijna iedere tandpasta wel xylitol en zit het vaak in kauwgum voor witte tanden. In tegenstelling tot suiker tast xylitol niet direct je tanden aan, sterker nog, xylitol draagt bij aan een evenwichtige pH waarde in je mond en het voorkomen van tandplak.
Hoe gebruik je het?
In DIY verzorgingsproducten: van tandpasta tot dagcrème
Wanneer je Xylitol gebruikt in verzorgingsproducten is het belangrijk dat je de korrels tot een fijn poeder maalt. Anders heeft je product een grove structuur, wat niet prettig aanvoelt op de huid of in je mond.
In de keuken
Xylitol is een héél makkelijke suikervervanger, omdat je het ingrediënt 1:1 kunt vervangen. Dat betekent dat als een recept vraagt om 200 gram suiker, je dit kunt vervangen door 200 gram Xylitol. Je hoeft dus niets om te rekenen.
Let er wel op dat Xylitol niet karamelliseert of smelt. Als dat je doel is, kun je Xylitol dus niet gebruiken als suikervervanger. Ook wanneer je baksels maakt die moeten rijzen met behulp van gist (zoals brood), kan Xylitol dit proces in weg staan.
Koekjes met Xylitol in plaats van suiker moeten soms wat eerder uit de oven, dus houd ze goed in de gaten! Bovendien absorbeert Xylitol meer vocht dan suiker, waardoor je soms meer vochtige ingrediënten aan je recept moet toevoegen. Een beetje sojayoghurt kan al wonderen doen om de gewenste structuur te krijgen.
Je kunt Xylitol ook prima gebruiken als suikervervanger in je koffie of thee.
Wat is er zo bijzonder aan?
Xylitol wordt geoogst van duurzaam geteelde berken in Scandinavië en Finland, zonder genetische manipulatie. Hierdoor is Xylitol een 100% natuurlijke suikervervanger en beauty ingrediënt.
Prijs: 10.99 (klik hier voor meer informatie)